EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 16. října 2014

reklama

Dnes pro vás máme úplně poslední díl Jezdeckého magazínu EquiTV v roce 2014! Připravili jsme si pro vás v něm opět tři reportáže – z Grand Prix Jana Kutěje v Olomouci, z Pražského skokového derby na Gabrielce a z MČR chladnokrevných koní v Olšině...

16.10.2014 19:00  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Posledními velkými skokovými závody v letošní sezoně byl druhý ročník Grand Prix Ing. Jana Kutěje pořádaný v areálu olomouckého Equine Sport Centra. Víkend 10. – 12. října přinesl krásné „babí léto“ a přilákal do Olomouce početné startovní pole, včetně české skokové špičky. 
 
Rozpis umožňoval jezdcům zúčastnit se Grand Prix ve třech kategoriích s výškami překážek 120, 130 a 140 centimetrů. Všechny tři výškové úrovně byly vypsány jako dvoukolové soutěže, přičemž 50 nejlepších dvojic postupovalo ze sobotního prvního kola do druhého konaného v neděli. Z něj pak pokračovalo 10 nejlepších do finále. V soutěžní kategorii L**, tedy s výškou 120 centimetrů, nakonec v druhém kole nenašel přemožitele Radek Šídlo s Conterem-T. Ten sice v prvním kole jednou chyboval, v neděli ale zvládl základní parkur druhého kola čistě v nejlepším čase a totéž zopakoval i ve finále, kdy s bezchybným výsledkem předstihl druhou dvojici o více než tři sekundy. Jaroslav Jindra, který se s Ascobarem přes bezchybný výkon umístil v sobotním prvním kole kategorie S** až na 12. místě, kraloval nedělnímu druhému kolu. Základní parkur vysoký 130 centimetrů absolvoval čistě a ve finále byl jedním ze třech bezchybných jezdců. Vítězství získal díky nejrychlejšímu času – 48,92. 
 
Absolutním vrcholem byla Grand Prix na úrovni ST** s překážkami dosahujícími 140 centimetrů. Stejně jako v předešlých soutěžích, i tentokrát deset nejlepších dvojic z nedělního druhého kola postoupilo do finálového parkuru. Pro Alexandra Baraldiho s Uniekem 1 skončilo finále předčasně. Odstartoval totiž dříve, než mu rozhodčí zazvoněním povolili start. To pro něj bohužel znamenalo vyloučení a umístění mezi finalisty na poslední příčce. Bezchybná a zároveň nejrychlejší jezdkyně ze základního kola Kateřina de Jagerová s Clooney 39 ve finále inkasovala celkem dvanáct trestných bodů, což nakonec stačilo na deváté místo. Vítězná dvojice ze sobotního prvního kola – Aleš Opatrný se Zandirem – chybovala ve finále dvakrát a osm trestných bodů ji sesadilo na konečnou 8. příčku. Martinu Řezníčkovi se s valachem Sabeliusem dařilo především v sobotu, kdy v prvním kole skončili druzí. Nejrychleji zajeté nedělní finále ale přineslo dvě chyby a konečnou pátou pozici ve výsledkové listině. 
 
Domácí Radovan Cibere se ve finále Grand Prix představil hned dvakrát. Poprvé to bylo se Zacate Cas, kdy po jedné chybě nakonec skončil šestý. Také Aleš Opatrný postoupil do finále hned s dvěma koňmi. Vedle Zandira to byla Quinta 9, ale ani s ní se Aleš nevyhnul chybě a s celkovými čtyřmi trestnými body si dojel pro páté místo. Chybovali i úřadující mistři České republiky a loňští vítězové této soutěže – Jiří Hruška s hřebcem Aristo Z. Díky velmi solidnímu času 39,79 se jezdec mohl radovat alespoň z pěkné čtvrté příčky. První tři řádky výsledkové listiny si rozebraly dvojice, které nechybovaly ani ve finále a rozhodoval mezi nimi tedy dosažený čas. Třetí místo vybojoval zástupce početné slovenské výpravy Igor Šulek na koni Wavo Lampard s časem 44,33 sekundy. O více než dvě vteřiny rychlejší byl ve finále Radovan Cibere se svým druhým koněm Dollar Look Van´t Asschaut. Přesto čas na vítězství nestačil a musel se spokojit s druhou příčkou. Radost z výhry nakonec prožíval v neděli již podruhé Jaroslav Jindra, tentokrát v sedle Qentina Donth-M, který byl z bezchybných finalistů nejrychlejší. Cílovou čáru protnul v čase 41,94. 
 
Osmý ročník tradičního Pražského skokového derby uspořádali v sobotu 11. října zástupci PJK Gabrielka na svém kolbišti v Praze Nebušicích. V této neobvyklé soutěži se každoročně objevuje řada jezdců, jejichž hlavní disciplínou je všestrannost a nejinak tomu bylo i letos.
 
Např. Pavel Březina, pravidelný účastník mezinárodních soutěží ve všestrannosti doma i v zahraničí, měl tentokrát smůlu. Na pražskou Gabrielku přivezl dva koně, ale s oběma soutěž nakonec po chybách vzdal. Filip Ludvík s klisnou Lyrou inkasovali celkově 39 trestných bodů, co je zařadilo na konečnou dvanáctou pozici. Každopádně i díky dřívějšímu datu narození jezdce tuto dvojici diváci odměnili bouřlivým potleskem za velmi odvážný výkon. Pro jedenácté místo si dojela Vladislava Ciprová s Růženkou. Její skóre činilo po projetí cílem 30 trestných bodů. Reprezentanty Jezdeckého klubu Pastviny bedlivě sledoval i Jiří Cipra, který se stal vítězem nultého ročníku Pražského skokového derby v roce 2006. O necelé dva roky později však prodělal při závodech v polské Strzegomi těžký pád z koně, který ho trvale připoutal k invalidnímu vozíku. Přesto ho elán neopustil a derby závody si s rodinou a blízkými náležitě užil. 
 
O jednu příčku lépe než Vladislava Ciprová s Růženkou dokončila Dagmar Becáničová s Controu. Na jejich kontě postupně skončilo celkem 24 trestných bodů. Dalším z účastníků derby, kteří se více zaměřují na všestrannost a mají za sebou také starty na mezinárodní úrovni, byl Martin Sokol. Startoval se dvěma koňmi. S Vendou 1 absolvoval soutěž s 16 trestnými body, což stačilo na osmé místo. Pouze o jednu pozici lépe se umístil se svým matadorem v soutěžích military – osmnáctiletým Leaderem. Devátá dvojice z letošního mistrovství České republiky Karolína Petrová a Kim-C zaznamenala jednu chybu, což stačilo na celkovou čtvrtou příčku. Obhájkyně loňského prvenství Klára Svobodová startovala v derby hned třikrát. Vítězství se jí ale obhájit nepodařilo. Nejlepší výsledek zaznamenala s klisnou Salinou 1. S tou dokončila soutěž s čistým kontem a obsadila druhé místo. S ostatními koňmi chybovala, s Jordánem jednou a s Czelzi hned třikrát. K pomyslnému stříbru tak přidala ceny za třetí a šestou pozici. Dalším jezdcem, který se na trať Pražského derby vydal třikrát, byl Jaroslav Abík. S koňmi Flirt 6 a Ata 1 se mu podařilo probojovat na 5. a 9. řádek výsledkové listiny. Největšího úspěchu však dosáhl v sedle Scarface. Soutěž dokončil stejně jako Svobodová se Salinou bez trestných bodů, ovšem v bezkonkurenčně nejrychlejším čase a mohl se tak radovat z vítězství.
 
Jednou z řady zajímavých jezdeckých akcí, které se odehrály během krásného slunečného víkendu 11. a 12. října, bylo mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích pro chladnokrevné koně. Příslušníci těchto silných pracovních plemen se sjeli do šumavské Horní Plané, tedy přesněji do nedaleké Olšiny.
 
Mistrovství České republiky probíhá jako soutěž složená ze tří samostatně hodnocených částí. Z vozatajského parkuru, soutěže ovladatelnosti v kládě a soutěže v těžkém tahu. Závodí se v kategoriích jednospřeží a dvojspřeží. Soutěže jednospřeží přinesly napříč disciplínami poměrně nevyrovnané výkony. Bronzovou medaili si nakonec odvezl Karel Školka, který s klisnou Pavla zajel čistý parkur a zaznamenal páté místo. Ovladatelnost v kládě mu přinesla dílčí třetí příčku, ke které jeho klisna přidala šestý nejlepší výsledek v těžkém tahu. Jan Janovský s Inspektorem v parkuru předvedl až osmou nejlepší jízdu. Ovladatelnost v kládě jim ale vyšla výborně. K druhému místu v této disciplíně se přičítala třetí příčka ze soutěže v těžkém tahu a Jan Janovský po součtu všech tří částí získal titul vicemistra České republiky. Dílčí druhé místo si připsal na své konto čistou a svižnou jízdou ve vozatajském parkuru Jiří Knapovský se Samantou-K. Při ovladatelnosti v kládě dokonce nenašel konkurenta a tak i přesto, že mu poslední část, kterou byl těžký tah, přinesla až pátý nejlepší výsledek, součet všech tří umístění stačil na zlatou medaili. Za zmínku ještě stojí výkon koně Juráška pod vedením Dušana Turčana, který v těžkém tahu jednospřeží pokořil náklad 2100 kg a tuto disciplínu tak bezkonkurenčně ovládl. 
 
Nejlepší páry se začaly profilovat už v úvodní soutěži. Jeden z nich kočíroval Marian Fízek, který zapřahal koně Lordo a Buntek. Vozatajský parkur projel bez trestných bodů a dosažený čas mu stačil na druhé místo. V druhé soutěži ovladatelnosti v kládě si sice nepočínal tak dobře a utržil 40 trestných bodů, což znamenalo až sedmý nejlepší výsledek. V těžkém tahu ovšem zvládli jeho koně utáhnout třetí nejtěžší náklad a celkový součet výsledků stačil na bronzovou příčku. Nejrychlejší výkon v parkuru předvedl slovenský zástupce Patrik Játy s koňmi Litvor a Maček. V jízdě sice chybovali a inkasovali 10 trestných bodů, ale i po přičtení k výslednému času si udrželi první místo. Také druhá zkouška ovladatelnosti v kládě patřila Patrikovi Játymu. Opět 10 trestných bodů vyvážených bezkonkurenčním časem mu stačilo na další dílčí vítězství. – Nicméně, celkový výsledek ovlivnila soutěž v těžkém tahu, kdy byl pár Patrika Játyho ohodnocen až jako sedmý v pořadí. Získal tudíž nakonec mistrovské stříbro. Jan Janovský a jeho koně Wojak a Inspektor podávali velice vyrovnané výkony v průběhu všech částí mistrovství. Pomalejší, nicméně čistý parkur stačil na třetí místo. K němu přidali druhý nejlepší výkon v ovladatelnosti v kládě a v těžkém tahu jeho koně utáhli úctyhodných 2900 kg. Těžší náklad ze všech soutěžících párů utáhli pouze koně Dušana Turčana, a to přes 3 tuny! Nicméně ostatní dílčí výsledky medaili Dušanovi Turčanovi nepřinesly. Mistrem ČR v kombinované soutěži dvojspřeží chladnokrevných koní se tak stal Jan Janovský.  
 
Pro letošní rok Jezdecký magazín EquiTV končí. Celkem jsme pro vás v sezoně 2014 přichystali 40 pořadů. Podobný cíl máme i pro příští rok, a tak se vám již v polovině ledna přihlásíme s novou sérií. Zkraje roku 2015 se budeme věnovat nejprve Jezdeckému galavečeru v Praze na Vinohradech a v dalších osmi týdnech pak halovému seriálu skokových a vozatajských závodů, který vyvrcholí březnovým Jezdeckým festivalem v Lysé nad Labem. 
 
Každopádně na EquiTV.cz se budete setkávat s pravidelnými reportážemi i přes celou zimu, takže nás nezapomeňte sledovat i nadále na adrese www.equitv.cz

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE