EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 25. září 2014

reklama

V dnešním Jezdeckém magazínu EquiTV jsme si pro vás připravili opět tři reportáže. Nejprve se podíváme na finále Českého drezurního poháru, poté vás zavedeme na mistrovskou všestrannost do Borové a závěr bude patřit výstavě Kůň v Lysé nad Labem...

25.09.2014 19:00  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner
banner

Ve dnech 19. až 21. září hostil jezdecký areál na Panské líše v Brně finále Českého drezurního poháru. Na kvalifikované jezdce v jednotlivých kategoriích čekala celkem tři soutěžní kola, přičemž v neděli vše zakončily volné sestavy na hudbu. 
 
Jako první vyvrcholila ještě bez přítomnosti naší kamery kategorie Fitmin Trophy pony, v níž se nejvíce dařilo Zuzaně Balouškové s Lipton Sambou. Beckmann Trophy Junior i Equiservis Cup měly v neděli na programu stejnou úlohu, ale konečné pořadí obou seriálů se samozřejmě hodnotilo samostatně. V juniorské části zazářila Valeriya Belozerskih v sedle koně Handiness, jež dosáhla přesvědčivě nejlepších výkonů ve všech třech kolech. Druhé místo patřilo Pavle Koryntové s Larkem, ačkoliv závěrečný kür jí nevyšel zcela podle představ. V něm byla lepší Tereza Čechurová s Elfen Prinzem, byť se na celkovém pořadí již nic nezměnilo a umístila se v konečných součtech jako třetí. 
 
V Equiservis Cupu dopadl závěrečný kür zcela oproti očekávání. Vůbec nejlepší volnou sestavu předvedla Hana Vojáčková s Don Air, která předešlé dva dny skončila až třetí. V neděli se dařilo i Petře Miki Civišové s Mary Lou 1, která s 68,700 % zaostávala za nejlepší soupeřkou jen 5 setin procenta. Jelikož však v pátek a v sobotu skončila až pod stupínky vítězů, celkově se musela spokojit se 4. místem. Stříbro vybojovala Denisa Valentová s Beau van de Zelm, jež od rozhodčích získala v průměru 67,794 %. Přes 68 % se však vyhoupl výsledek Hany Vášáryové s Rock for Hitem, byť jí trochu skóre pokazila volná sestava na hudbu. V té se tato dvojice umístila s 67,775 % až jako čtvrtá v pořadí. V pátek i v sobotu ovšem podávala takové výkony, které jí zajistily pro absolutní vrchol finálových závodů dostatečný náskok.
 
Nejobtížnější kategorií byl Belzet Cup. Velmi smutná musela být v samotném závěru Barbora Dvorníková. Ta totiž s Why Not byla v úvodních dnech na pěkném druhém místě, jenže 66,875 % dosažených ve volné sestavě jí vyneslo jen dílčí 5. pozici a s celkovými 66,090 % se propadla na čtvrtý řádek výsledkové listiny. Nechybělo přitom mnoho a mohla spadnout ještě níže, jelikož pátá Adéla Neumannová s Babylon van Lange Weeren měla ztrátu jen kolem čtvrt procenta. Na medailovou pozici se naopak posunula Hana Vášáryová s Equiservis La Fleurette, jíž volná sestava s hudebním doprovodem přinesla zisk 68,325 %. Další dvě dvojice pak od rozhodčích dostaly známky, jejichž procentuální vyjádření přesáhlo 70% hranici. Výsledek 70,300 % zajistil nejen dílčí, ale i celkové druhé místo Tereze Hábové s Jamesem Bondem. Na favorizovanou Šárku Charvátovou se Saint Tropezem to však zdaleka nestačilo. Tato úřadující drezurní vicemistryně měla už z úvodních kol velký náskok, který ještě zvýšila v nedělním küru. V něm dokončila se ziskem 73,725 %. Sedmdesátku překročila i s průměrnou známkou, která byla 70,952 %. 
 
V jihočeské Borové se ve dnech 19. – 21. září odehrálo letošní mistrovství České republiky ve všestrannosti pro kategorie mladších juniorů, starších juniorů a mladých jezdců. My jsme však v Borové u Chvalšin sledovali s kamerou EquiTV i vrchol chovatelského seriálu Kritéria mladých koní v téže disciplíně, který tam proběhl o týden dříve.
 
Kritérium mladých koní bylo ve všestrannosti letos poprvé vypsáno i pro nejmladší věkovou kategorii čtyřletých koní. V té s velmi těsným náskokem zvítězil Petr Vančura s Ronaldem 4. Dvojici napomohla zejména velmi dobře hodnocená drezura. Mezi pětiletými koňmi nenašel přemožitele Expresso-EV v sedle s Miloslavem Příhodou a odvezl si titul šampiona mladých koní 2014. V kategorii šestiletých koní si pro první místo dojeli Miroslav Trunda a Jesie James. Dvojice sice zaváhala na závěrečném parkuru, kde třikrát chybovala, ale dostatečný náskok po druhém soutěžním dni i tak zajistil Jesie Jamesovi titul šampiona ve své věkové skupině.  
 
Pojďme však již sledovat mistrovské klání o medaile České jezdecké federace. Startovní pole mistrovství České republiky mladších juniorů čítalo třináct dvojic. O vítězi nebylo jasno doslova do posledních minut soutěže. Inka Saparová a SL. Fregatou zajeli nejlepší drezuru a bezchybný cross a po druhém soutěžním dni vedli. Bohužel dvě chyby na parkuru zmařily naděje jezdkyně nejen na zlato, ale i na jakoukoliv medaili. Dvojice Zuzana Hájková a Vacidara zvládla také terénní zkoušku bez penalizace. Po druhém soutěžním dni se držela na děleném třetím místě s celkovým počtem 59,05 trestného bodu, které si přinesla z drezury. Na kolbišti při nedělním parkuru pak ani jednou nechybovala. Jezdkyní, která se s právě zmiňovanou Zuzanou Hájkovou dělila po dvou dnech o třetí místo, byla Eliška Pavlová s klisnou Johanka 2. Zajela drezuru ve shodném bodovém hodnocení a taktéž předvedla bezchybný cross. A úplně stejně jako její soupeřka také nechybovala na parkuru. O určení pořadí mezi druhým a třetím místem tak rozhodl čas parkuru. Ten měla Eliška Pavlová rychlejší a stala se tak vicemistryní České republiky ve všestrannosti mezi mladšími juniory. Zuzana Hájková tedy zůstala třetí. Dveře ke zlatu byly po chybách Inky Saparové na parkuru otevřené pro Nikolu Jindrovou. Ta se svým koněm Goldwin předvedla v pátek druhou nejlepší drezuru, a protože zajela čistý cross, nastupovala do parkuru na průběžném druhém místě. Parkur absolvovala bez chyb a bylo jasné, že s bodovým ziskem 54,29 je zlatá medaile a mistrovský titul její. 
 
O titul v kategorii starších juniorů bojovalo dvanáct dvojic. Bronzovou medaili si nakonec z Borové odvážela Šárka Douchová. Tu s klisnou Arizona 1 získala hlavně bezchybnou terénní jízdou. Nedělní parkur sice přinesl jednu chybu, a tím 4 trestné body, ale součet bodů i tak stačil na krásné třetí místo. Monika Dudová a Feder Radegast zajeli až čtvrtou nejlepší drezuru. Na překážkách v crossu sice žádnou chybu nezaznamenali, ale připsali si 4 trestné body za překročení času. V neděli na parkuru ovšem zabojovali a čistou jízdou si zajistili druhé místo. S velkým náskokem pak zvítězila Eliška Orctová v sedle koně Bonus 1. Po nejlépe předvedené drezuře už jen kontrolovala svojí vedoucí pozici. Terénní zkoušku zajela bez chyb, stejně jako následný parkur a právem si v neděli pověsila na krk zlatou medaili.
 
Nejméně početná kategorie mladých jezdců čítala pouhé tři dvojice. Bylo tedy jasné, že pokud všechny soutěž dokončí, odveze si každá některou z medailí. Tu bronzovou nakonec získal Vladimír Sapara s Raráškem 2, který svým soupeřkám ponechal velký náskok. Dvojice Anežka Lexová a Berenis 1 předvedla druhou nejlepší drezuru. V crossu na překážkách nechybovala, zaznamenala pouze 4 trestné body za překročení stanoveného času. Parkur zvládla bez chyby a s celkovým součtem 59,65 mohla pouze čekat, jak na to odpoví průběžně vedoucí jezdkyně. Tou byla Barbora Kamírová a Christo 1. Po nejlépe hodnocené drezurní úloze absolvovala terénní zkoušku jen s drobnou penalizací za čas a do parkuru nastupovala z průběžného prvního místa. Diváci ale o napínavé chvíle nebyli připraveni. Dvojice totiž jednou shodila a v ten okamžik bylo jasné, že si vzhledem k bodovému skóre nemůže dovolit již žádné zaváhání. Nakonec dojela zbytek kurzu bez dalších chyb a získala titul mistryně České republiky ve všestrannosti v kategorii mladých jezdců.
 
Brány výstaviště v Lysé nad Labem se již po jednadvacáté otevřely v tradičním zářijovém termínu všem příznivcům koní. Konala se tam totiž ve dnech 19. – 21. září podzimní výstava Kůň 2014. S naší kamerou jsme do Lysé zavítali v sobotu, kdy bývá návštěvnost výstavy největší, i díky večerní show.
 
Od 10 hodin jsme byli svědky chovatelských ukázek. Divákům se představila skutečně velmi rozmanitá škála koní různých plemen – od těch teplokrevných jako je např. český teplokrevník či koně německých plemenných knih, přes haflingy, fjordy, shirské koně, po arabské plnokrevníky. Na předvadišti byla k vidění i chladnokrevná plemena, koně plemene irský cob, ale také málopočetná plemena, například chovný pár amerických mimochodníků.
 
Chovatelská přehlídka byla následována finálovou soutěží minikoní s vodiči pod názvem Przechwozd Tour. Minikoně jsou v jezdeckém a chovatelském světě čím dál populárnější a těšili se z velkého diváckého zájmu. Soutěž byla dvoukolová a konala se v několika výškových úrovních. V prvním kole rozhodoval pouze počet trestných bodů, v druhém se už kromě bodů také přihlíželo k dosaženému času.
 
Odpolední pestrý program přinesl mnoho sportovních i výcvikových ukázek, ve kterých se opět představili koně různých plemen. Prezentoval se například Zemský hřebčinec v Písku či Jezdecká škola Equus Kinsky. Viděli jsme ježdění v dámském sedle, westernové ježdění, drezurní práci ze země i v sedle. Zejména dětské diváky pobavila pony školka. Atmosféru v aréně pak rozproudilo kladrubské čtyřspřeží vedené Radkem Nesvačilem.
 
Vrchol ale přišel večer v podobě koňské galashow. Divácký zájem byl obrovský a pořadatel všechny odměnil tři hodiny trvající podívanou, kterou provázela slovem i zpěvem Světlana Nálepková. Každé z představení bylo tematicky laděné. Do děje nás v úvodu vtáhly tanečnice představující čtyři živly, jejichž tanec provázeli minikoně zapřažení v sulkách. Svoje umění nám ukázalo šest jezdkyň na huculských koních v představení s názvem Huculské barvy. Závan ze severu přinesla ukázka fjordských koní pod názvem Mama Mia, doprovázená hudbou nejznámější švédské hudební skupiny ABBA. Příběh Whiskey Jameson nám odvyprávěli zástupci Ranče Amerika a představili plemeno Irský Cob. Bouřlivým potleskem ocenili diváci představení Tenkrát na západě. Miloslav Simandl v něm ukázal svoje umění i skvělou práci a důvěru mezi ním a jeho koňmi. Ti nejmenší účinkující a shetlandští pony se nám představili v ukázce pod názvem „Limonádový Joe“. Tématicky navázala i další ukázka s dostavníkem a šantánovými tanečnicemi ze skupiny Samirah. Posléze diváci přivítali Karla IV a královnu Elišku s družinou. Představení „Noc na Karlštejně“ plné šermu a sokolnického umění předvedla Česká barokní společnost. Název „Ples v opěře“ neslo další číslo se spřežením z NH Kladruby nad Labem a tanečnicemi ze skupiny Samirah. Světlana Nálepková doprovodila svým úžasným zpěvem elegantní představení lipicána Daria pod vedením Petra Doubka. Zástupci koní Equus Kinsky představili klisnu Orielu Kinskou s hříbětem. Vše doprovázela hudba Karla Svobody ze seriálu Cirkus Humberto, zahraná částečně živě na dvě trumpety. Karneval v Benátkách a světelný parkur předvedla Anna Reinbergerová. Starokladrubského vraníka a bělouše, ale také koně plemene Pura Raza Espanola, toreadora a tanečnice jsme viděli v čísle Kouzlo klasiky – Carmen. Krása a elegance fríských koní vynikla v představení Fantom opery. I toto představení doprovodily tanečnice ze skupiny Semirah. V závěru zvedli diváky ze sedaček reprezentační jezdci ve spřežení bratři Jiří a Radek Nesvačilovi ve své světelné show „Rychlá kola“. Celý večer pak zakončila velkolepá scéna boje dobra a zla v podání České barokní společnosti.
 
I tentokrát pro vás máme několik pozvánek na následující víkend. Závody Českého skokového poháru v Hořovicích mají hned dva vrcholy. Tím prvním je sobotní Velká cena Hořovic, v níž si jezdci rozdělí poslední body do seriálového žebříčku. Poté již bude definitivně rozhodnuto o finálové čtyřce, která si v neděli mezi sebou vystřídá své koňské svěřence a z této netradiční soutěže vzejde vítěz celého extraligového seriálu. Od pátku 26. do neděle 28. září probíhá v areálu Hřebčína Albertovec nedaleko Opavy mistrovství České republiky ve voltiži. Připraveno je celkem 9 mistrovských kategorií, současně se však uskuteční i 7 přátelských soutěží. O mistrovské tituly se utkají v Humpolci během stejného víkendu i jezdci ve všestrannosti. V sobotu 27. září jsou na programu drezurní a skokové zkoušky a celý šampionát vyvrcholí v neděli divácky atraktivní terénní jízdou. O medaile budou bojovat jezdci v kategoriích pony, dětí a seniorů. Televizní štáby EquiTV samozřejmě budou opět v pohotovosti a již příští čtvrtek večer vám v dalším dílu Jezdeckého magazínu přineseme souhrn toho nejdůležitějšího z českých kolbišť. Na viděnou! 

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE