EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 21. srpna 2014

reklama

V dnešním Jezdeckém magazínu EquiTV vás v první řadě zavedeme na Farmu Ptýrov, kde v sobotu 16. srpna proběhla noční Velká cena Ptýrova. V druhé reportáži se podíváme do Zduchovic na mistrovství ČR dětí na pony v disciplínách drezura a skoky...

21.08.2014 18:08  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner
banner

Na 15. až 17. srpna bylo naplánováno již sedmé kolo Českého skokového poháru 2014. Podruhé v letošní sezoně se o seriálové body bojovalo na kolbišti v Ptýrově u Mnichova Hradiště. Avšak na rozdíl od květnové Velké ceny Kolína konané tradičně v neděli odpoledne byla tentokrát vrcholem celých závodů noční Velká cena Ptýrova, která odstartovala v sobotu od 21 hodin pod světly reflektorů. 

Celkem 31 dvojic změřilo síly v základním kole s překážkami na výškách 145 centimetrů. Deset z nich pak pokračovalo do finále, jehož start byl stanoven na 23. hodinu. V úvodu závěrečného klání však došlo ke kuriózní situaci, jelikož přesně ve 23 hodin sepnulo automatické zavlažování kolbiště a způsobilo drobné potíže s osvětlením nad arénou, což si vyžádalo krátké zdržení. Dále již vše probíhalo podle plánů pořadatele – s cílem, aby soutěžní program skončil těsně před půlnocí. 

Jako první vstoupil do kolbiště belgický jezdec Mike Le Pieme na koni jménem Ponti Boy. Ze základního kola si přinášeli 8 trestných bodů. Dvojice chybovala na druhé překážce dvojkombinace a celkem si k výsledku ze základního kola přičetla ještě 4 trestné body. Další dvojicí, která postoupila do finále noční Velké ceny, byli Jiří Papoušek a Lissa. Základní kolo absolvovali s jednou chybou. Finále jim ale vyšlo skvěle, velmi pěknou jízdu dokončili s čistým kontem a ve skvělém čase 54,39 vteřin. Pro Jiřího Papouška však závod tímto neskončil, neboť jej čekal ještě jeden start s Cornadou-K. Josef Pařenica, který se letos prezentuje ve velmi dobré formě, byl dalším jezdcem, který postoupil do finále hned se dvěma koňmi. První z nich byla klisna Sarah Sun, s níž dokončil základní kolo bez chyb. Stejně tak finále se této dvojici podařilo zajet čistě a díky času 59,85 se ujali průběžného vedení.

Jediná žena v ptýrovském finále Denisa Bittnerová sedlala svoji stájovou jedničku klisnu Vanessu 5, byť původně dala větší důvěru pro bodování do pohárového žebříčku Adéle-S, s níž chybovala v základním kole dvakrát. S Vanessou přicházela ze základního kola zatížená 4 trestnými body. Hned v úvodu parkuru bohužel přišla smolná chyba na překážce číslo 1 a celkově to tedy pro Denisu Bittnerovou v sedle Vanessy znamenalo 8 trestných bodů. Smůla se nevyhnula ani Tomášovi Lomskému v sedle New Dancera, který ze základního kola postupoval s čistým kontem. Tentokrát však již chyboval v samotném závěru parkuru na poslední překážce. Navíc inkasoval 1 trestný bod za překročení stanoveného času a konečný výsledek byl tedy 5 trestných bodů. 

Reprezentační dvojice Zdeněk Hruška a Calata byli další čistí ze základního kola. Chyba ve dvojskoku, stejně jako u belgického jezdce na oxeru s číslem 5B, znamenala 4 trestné body a nakonec 6. místo. Také Vladimír Tretera a Quentin 6 v základním kole nechybovali. A nechybovali ani ve finále. S čistým bodovým kontem a s časem 62,38 se zařadili na průběžné druhé místo za stále vedoucího Josefa Pařenicu, který se v tu chvíli připravoval na druhý start s Calledou. Ještě před ním ovšem byly na startovní listině další dvě bezchybné dvojice ze základní části soutěže. Aleš Opatrný v sedle Zandira ve finále ukázal, jak jezdí ti nejlepší z nejlepších. Čistá jízda v bezkonkurenčním čase 50,88 vteřiny vynesla Aleše Opatrného rázem na první místo průběžného pořadí a bylo jasné, že takový výsledek se bude jen velmi těžko dohánět.

Jiří Papoušek s klisnou Cornadou-K chyboval až na posledním skoku, ale i kdyby nepřišla, na vítězství by to nestačilo. Na Opatrného se Zandirem totiž ztrácel 8 sekund. Posledním, kdo mohl ovlivnit konečné pořadí a odsunout Aleše Opatrného z vedoucí pozice, byl zmiňovaný Josef Pařenica s Calledou. Nicméně hned po absolvování první překážky bylo o vítězi rozhodnuto. Právě na tomto skoku přišla první a zároveň poslední chyba uvedené dvojice. Se 4 trestnými body v čase 55,01 se s Calledou zařadil na pátý řádek výsledkové listiny a se Sarah Sun skončil druhý. I to je však pro něj historicky nejlepší výkon v Českém skokovém poháru, v němž doposud na stupních vítězů vždy chyběl. Pro Aleše Opatrného již třetí letošní pohárové vítězství se Zandirem znamenalo díky nasbíraným 42 bodům posun na vedoucí místo v průběžném pořadí celého seriálu. S tříbodovou ztrátou je druhá Denisa Bittnerová a na dalších dvou příčkách jsou shodně s 35 body Jiří Skřivan a Jiří Hruška. 

Letošní mistrovství České republiky pro děti na pony v parkurovém skákání a v drezuře se uskutečnilo ve dnech 15. až 17. srpna v jezdeckém areálu ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou. 

Již v sobotu byla známa jména drezurních vítězů v kategoriích dětí ve věku 8 – 12 let, byť se všechna slavnostní dekorování uskutečnila až poslední den. Ve dvoukolové soutěži na pony s kohoutkovou výškou hůlkovou do 135 centimetrů vybojovala prvenství Karolína Wiesnerová s Dráčkem. Druhá byla Sára Vingrálková v sedle Bohemia Wild Boye a s těsnou ztrátou za ní na třetí příčce skončila Karolína Čermáková s Teddym 1. Na pony vysokých do 148 cm se nejvíce dařilo Janě Táboříkové s Rikim 1 a již druhé stříbro získala Sára Vingrálková, tentokrát v sedle Lipton Kite. S Liptonem Sinajem se z bronzové medaile radovala Barbora Vaňková. 

Drezurním vrcholem bylo nedělní třetí kolo kategorie dětí ve věku 13 – 16 let na pony do 148 centimetrů. Tato soutěž byla vypsána jako tříkolová a do posledního kola nastoupilo celkem pět dvojic. Michaela Pavlisová a Holsteins Dirigent lehce zaváhali pouze v druhém kolem, kdy předvedli celkově pátou úlohu v dílčím pořadí. První kolo jim vyšlo výborně a zajeli druhou nejlépe hodnocenou úlohu, v třetím kole pak obdrželi třetí nejlepší známku a průměrných 64,806 % stačilo na bronzovou medaili. Tereza Lipavská s Juráškem 12 dokonce po prvním kole vedla. V druhém kole se jí tak nedařilo, ale známkou 65,975 % v kole třetím se opět vrátila mezi nejlépe hodnocené jezdce. S průměrným hodnocením 65,240 % obsadila stříbrnou příčku. Jako poslední v této úloze nastupovala do obdélníku Denisa Vegrichtová a Gillette. První kolo sice vyšlo pouze na třetí průběžnou příčku, ale v kole druhém obdržela od sboru rozhodčích známku 67,928 %, což byla jednoznačně nejvýš hodnocená úloha v této kategorii. 

Třetí kolo se jí také podařilo a opět byla odměněna známkou přes 67 %. Celkový výsledek pak činil 67,004 % a přinesl Denise Vegrichtové titul mistryně ČR v této kategorii. V nejmladší skokové kategorii, tedy dětí od 8 do 12 let startujících na pony do 135 cm, jsme byli po třetím kole svědky rozeskakování mezi čtyřmi dvojicemi, které měly shodně v součtu po všech kolech čisté konto. První z nich byla Karolína Wiesnerová s Baby 1. Podařilo se jí zajet i bezchybné rozeskakování a ostatním nasadila časovou laťku 37,04. Následovala jí Mariana Michlíčková a Liken 1. Také tato dvojice překonala kurz rozeskakování bez trestných bodů. Nicméně o něco pomalejší čas 38,20 vteřiny ji posunul průběžně na druhé místo. Lucie Melmerová a Moravia Frajer zajeli sice druhou nejrychlejší jízdu rozeskakování, nicméně jednou chybovali a tak nezbývalo nic jiného, než čekat na výkon poslední dvojice, která ještě mohla promluvit do celkového pořadí. Tu tvořila Tereza Svobodová a Delmora. Jezdkyně udržela nervy na uzdě a i v této napjaté situaci zajela nejen čistý, ale také nejrychlejší parkur v čase 33,92 sekundy, což pro ni znamenalo zisk zlaté medaile. Na druhé místo odsunula Karolínu Wiesnerovou a na třetí místo pak Marianu Michlíčkovou.

Děti ve věku 8 – 12 let soutěžily také na pony s výškou do 148 centimetrů. Jeden smolný bod za čas v prvním kole asi hodně mrzel Marianu Michlíčkovou. S koněm Mister Merlin 5 totiž v dalších kolech již nechybovala a rozeskakování o první místo jí tudíž uniklo o vlásek. Všechna kola mistrovské soutěže totiž dokázaly překonat čistě dvě dvojice, a proto přišlo na řadu rozeskakování o zlatou medaili. Štěpán Filip a Bam 2 udělali na parkuru jednu chybu a se čtyřmi trestnými body čekali, jak se s kurzem rozeskakování popere jejich jediná soupeřka.Tou byla Valentýna Kuková a Blueberry Valmart. Dvojice si ale v rozeskakování nakonec připsala 11 trestných bodů, což pro ni znamenalo stříbro.

Poslední kategorií byli jezdci ve věku od 13 do 16 let na pony do 148 cm. V tomto případě musela o medailistech rozhodovat hned dvě rozeskakování. O bronz se popraly tři dvojice, které měly po třech kolech shodně 4 trestné body. První z nich byla Denisa Vegrichtová se Snipsy Chipsy. Ta rozeskakování dokončila s čistým kontem v čase 37,22. Další dvojicí, která bojovala o bronz, byla Valentýna Poláchová a Marschall. I jí se podařilo překonat všechny překážky rozeskakování bez chyb, ale pomalejší jízda ji zařadila za Denisu Vegrichtovou. Posledním, kdo mohl promluvit do bojů o bronzovou medaili, byla Tereza Lipavská a Kačenka 1. A tak se také stalo. Tereza Lipavská zajela čistou i nejrychlejší jízdu rozeskakování a s časem 33,19 vybojovala bronz. Poté již přišlo na řadu rozeskakování na zvýšených překážkách o zlato. První nastoupila Kateřina De Jagerová s Best Simply´s Boyem. Bohužel jednou chybovala a její čas byl 41,88. Poslední dvojice – Vanessa Toušková s Melisou 4 – zvolila pomalejší tempo a vsadila takzvaně na jistotu, což se jí vyplatilo. Dokončila rozeskakování s čistým kontem a stala se mistryní České republiky v této kategorii. Stříbro si odvážela Kateřina De Jagerová a bronz získala Tereza Lipavská.      

 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V jezdeckém areálu Školního statku v Humpolci vyvrcholí letos již 49. ročník tradiční soutěže v jezdecké všestrannosti a v soutěžích spřežení pod názvem Zlatá podkova. Stane se tak v rámci třídenních závodů konaných od 22. do 24 srpna 2014. V Humpolci se divákům představí více jak 130 koní v sedlových i vozatajských kategoriích včetně divácky oblíbených pony soutěží a také v ukázce soutěže ve zručnosti tahu klády. Nedílnou součástí akce je i nedělní dopolední průvod městem. Více se dozvíte na www.zlatapodkova.cz.

Ve stejných dnech jako v Humpolci se bude závodit i v Ostravě Staré Bělé, kde od pátku do neděle probíhají parkurové závody zařazené do Českého skokového poháru. Nedělní Velká cena Ostravy se stane již 8. kvalifikačním kolem tohoto extraligového seriálu a EquiTV ji bude vysílat živě na www.equitv.cz. Podrobnosti o programu najdete na adrese www.ceskyskokovypohar.cz.

O víkendu slavnostně zahájí také Světové jezdecké hry v Normandii, kam se chystá i štáb EquiTV. Nezapomeňte proto sledovat naše internetové stránky a zpravodajský portál Jezdci.cz, kde pro vás budeme připravovat žhavé aktuality. To nejdůležitější z dění na českých i světových kolbištích pro vás shrneme již v příštím Jezdeckém magazínu EquiTV, jehož premiéru tradičně vysíláme ve čtvrtek večer. Těšíme se tedy brzy opět na viděnou!

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE