EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 7. srpna 2014

reklama

V prvním srpnovém Jezdeckém magazínu EquiTV se nejprve podíváme na Český skokový pohár do Zduchovic, poté se přesuneme do Olomouce na finále seriálu Middle Europe Jumping Cup a s kamerou jsme navštívili také mistrovství ČR spřežení v Pardubicích...

07.08.2014 19:00  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Šesté kolo Českého skokového poháru 2014 pořádal Jezdecký oddíl La-Bohéme v termínu od 31. července do 3. srpna ve středočeských Zduchovicích. My jsme pro vás tradičně zaznamenali nejen průběh Velké ceny, ale i dílčích finále dvou rámcových seriálů.

Ve finále Equiservis Amateur Tour úrovně ZL se utkalo čtrnáct dvojic. Pět z nich pokračovalo do rozeskakování a hned čtyři se i v rozeskakování prezentovaly bezchybným výsledkem. Pouhých třináct setin sekundy dělilo Martinu Svobodovou s Casey od druhé příčky. Kromě čistého bodového konta totiž dosáhla velmi solidního času 35,94. Lepší byly pouze dvě jezdkyně. O již zmíněných třináct setin sekundy předjela Martinu Svobodovou Kateřina Bučková na koni Julius 1, která projela cílem v čase 35,81. Z vítězství se ovšem mohla radovat dvojice Karolína Javorská a Singapore, kteří samozřejmě v rozeskakování také nechybovali a navíc zajeli o poznání rychlejší jízdu než ostatní. Jako jediní stlačili svůj čas pod 33 sekund.

Finále Czech Junior Cupu bylo vypsáno tradičně jako hendikep s výškami překážek 120 a 125 centimetrů. Ze třinácti účastníků se čtyři bezchybní probojovali do rozeskakování. Z nich hned tři udělali v kurzu rozeskakování po dvou chybách a třetí místo si vysloužila díky času 47,76 Dominika Tesárková s koněm Ciroco. Nejrychlejší z dvojic s osmi trestnými body byla Lucie Schmiedhamerová s Laramisem, která tak obsadila druhé místo. Čistou jízdu předvedla Denisa Vegrichtová s klisnou Violett, a přestože si připsala nakonec jeden trestný bod za čas, stačil tento výsledek s přehledem na vítězství v šestém dílčím finále Czech Junior Cupu.

Velká cena Zduchovic na úrovni stupně T*, tedy s výškou překážek do 145 centimetrů, přilákala na start základního kola třicet šest dvojic. Z deseti postupujících do finále bylo šest bezchybných a čtyři s jednou chybou. Jako vůbec poslední postupující do finále byl Aleš Opatrný se Zandirem. Stačilo být o necelou sekundu pomalejší a mezi elitní desítkou by s tímto koněm chyběl. V závěrečném parkuru ovšem předvedl precizní jízdu a s časem 42,54 posadil laťku hodně vysoko především dalším soupeřům zatíženým 4 trestnými body. Trestné body na kontech následujících dvojic přibývaly a to i v případě těch, kteří vstupovali do finále bez zatížení. Jedním z čistých jezdců základního kola byl Zdeněk Hruška s jeho reprezentační stálicí Calatou. Ve finále však jednou chyboval. Dosažený čas 46,71 nepatřil mezi nejrychlejší a stačil tak nakonec na celkové páté místo. Také Jan Studnička s Datasys Artani vstoupil do parkuru finále s čistým kontem. Následně ale udělal chybu a s celkovými čtyřmi trestnými body a časem 44,88 si dojel pro druhé místo.
Účastnice nedávného juniorského mistrovství Evropy Adéla Půlpánová s Datasys Duelem překonávala všechny finálové překážky ladně, ale pak přišel závěrečný triplebar a smolné shození nejnižší ze tří bariér. Čas 45,08 Půlpánovou zařadil na konečné čtvrté místo, ale k vítězství jí chybělo opravdu málo. Jako poslední nastupoval Aleš Opatrný se svým druhým koněm Acovarem a v tu chvíli již věděl, že vítězství mu neunikne přinejmenším se Zandirem. Sám sebe mohl s Acovarem překonat, nebo případně být první a druhý. Stačilo dojet čistě. Chyba na dvojce s časem 45,03 však stačila jen na bronzový stupínek. Od druhého místa jej dělilo 15 setin sekundy, avšak od čtvrtého pouhých 5 setin. S prvním a třetím místem mohl být Aleš Opatrný každopádně spokojený. Navíc po zisku 12 bodů vystoupal mezi TOP čtveřici potenciálních finalistů Českého skokového poháru.

Equine Sport Centrum v Olomouci ve spolupráci s Jezdeckým areálem Rozálka ve slovenském Pezinku uspořádali v tomto roce historicky první ročník seriálu Middle Europe Jumping Cup. Ten se skládal ze tří kvalifikačních kol.

Úvodní dubnové kolo proběhlo v Olomouci, červnové v Pezinku a poslední společně s finále se uskutečnilo od 1. do 3. srpna opět v Olomouci. My se podíváme rovnou na finále nejvyšší z vypsaných seriálových soutěží – tzv. Big Tour. Do vrcholného parkuru s rozeskakováním postaveného Robertem Smékalem na stupni obtížnosti ST** - tedy na výšce 140 centimetrů nastoupilo dvacet dvojic. Šest z nich chybovalo pouze jednou, přičemž domácí Radovan Cibere s Dollar Lookem inkasoval navíc jeden trestný bod za překročení stanoveného času. Stejně na tom byl i Jiří Malý a Carigo Z, který se nakonec zařadil před Radovana Cibereho, jelikož byl o sedm setin sekundy rychlejší.  

Další čtyři jezdci si již odnášeli z kolbiště čtyři trestné body bez překročení časového limitu. Byla mezi nimi například Denisa Bittnerová, která se v současnosti usadila na děleném prvním místě průběžného bodování Českého skokového poháru. S klisnou Vanessou 5 dosáhla času 71,44 a zařadila se na šesté místo. O jednu příčku výš vystoupal novopečený mistr České republiky Jiří Hruška s koněm Espri 2. Celým kurzem projel o sekundu rychleji než Denisa Bittnerová. 

O první čtyři místa se v rozeskakování utkaly bezchybné dvojice ze základní části soutěže. Čtvrtou příčku nakonec obsadil Ladislav Vachutka s Taktikou-H, který dokončil rozeskakování s dvanácti trestnými body. Marek Klus a Al Cambero, jimž se tuto sezonu velmi daří, bohužel v rozeskakování udělali jednu chybu a se čtyřmi trestnými body dosáhli nakonec konečného třetího místa, byť byli nejrychlejší ze všech. Rozeskakování s čistým kontem se podařilo dokončit dvěma soutěžícím. Jedním z nich byla slovenská dvojice Yanina Haranina s Levisto Lordem. Dosáhla času 38,94. Tento výsledek však pokořila Kateřina Kubrická s klisnou Šejnou 1. Druhou čistou dvojici předjela o necelých sedmdesát setin sekundy a dojela si pro vítězství v historicky prvním finále Big Tour seriálu Middle Europe Jumping Cup.  

Ve dnech 1. až 3. srpna se odehrálo další mistrovství České republiky – tentokrát v disciplíně spřežení. Místem konání bylo dostihové závodiště v Pardubicích. Na start jediné mistrovské soutěže pony v kategorii dvojspřeží obstál nejlépe Michal Kořínek z JK Sobotka a v nejpočetnější konkurenci jednospřeží velkých koní si nejlépe poradil s nástrahami Jaroslav Petřek z JK Zubří.

Kategorie dvojspřeží, která vždy přináší dynamiku a mnoho zajímavých okamžiků, zejména při maratonu, nezklamala ani v Pardubicích. Startovní pole dvojspřeží čítalo celkem sedm dvojic, a to včetně reprezentačních es, jako jsou Martin Gössl, Josef Hrouda a v letošní sezoně výborně závodící Ladislav Jirgala. Drobné bodové rozestupy mezi nejlepšími ukázaly, jak vyrovnaná je česká špička v této kategorii. Úspěšný reprezentant z mistrovství světa 2013 ve slovenských Topolčiankách – Martin Gössl – odstartoval do maratonu z průběžně třetího místa po drezuře. Maraton dokončil v součtu s 60,46 body a nedělní čtvrtý nejlepší parkur pak udržel Martina Gössla na bronzové příčce. Další člen družstva z loňského mistrovství světa dvojspřeží v Topolčiankách Josef Hrouda, předvedl v pátek nejlepší drezurní úlohu a do maratonu tedy nastupoval z prvního místa, na čemž se nic nezměnilo ani po sobotní terénní části závodu. Nicméně až šestá parkurová jízda ho nakonec v neděli posunula na místo druhé, a tak si odvezl z Pardubic stříbrnou medaili. 

Matador soutěží dvojspřeží Ladislav Jirgala zajel v pátek druhou nejlepší drezuru a vytvořil si tak slušnou pozici před startem do maratonu. Tam projížděl jednotlivé překážky mnohdy nejlépe ze všech jezdců. Na vozatajské vodě pobořil jeden z betonových sloupů a i kvůli této chybě skončil opět druhý. Nedělní parkur však zajel s třetím nejlepším výsledkem. To v součtu všech tří částí soutěže dvojspřeží stačilo na zisk titulu mistra České republiky 2014.

Mistrovskou soutěž v kategorii čtyřspřeží jsme v letošním roce nakonec museli oželet. Kvůli absenci reprezentační špičky, tří členů rodiny Nesvačilových, kteří v rámci přípravy na blížící se Světové jezdecké hry absolvovali trenérem vybraný výjezd do Riesenbecku, se totiž nenašlo potřebné množství kvalifikovaných spřežení. Abychom ale o tento vrchol všech kočárových závodů nepřišli, vypsal pořadatel pardubického mistrovství rámcovou otevřenou soutěž. V té se představili tři vozatajové a po páteční drezuře postupoval do maratonu z třetí pozice Jaroslav Jandl. Také jeho jízda v překážkách maratonu stačila na třetí místo a výsledkem v nedělním parkuru pozici potvrdil.

Marek Jirgala zajel druhou nejlepší drezurní úlohu. Výsledek zopakoval i v maratonu a i při nedělní jízdě mezi kužely nasbíral druhý nejnižší počet trestných bodů. V celkovém součtu všech dílčích částí soutěže tak pochopitelně obsadil druhé místo. Třetím účastníkem byl Zdeněk Jirásek, po mnoho let známá tvář závodů čtyřspřeží. Ten nad svými soupeři získal náskok už v pátek a výsledek zopakoval i v sobotu, kdy překážkami maratonu projel s přehledem nejlépe. Jeho pozici pak v nedělním parkuru zbývalo jen potvrdit, což se mu také podařilo.  

Na závěr Jezdeckého magazínu vás tradičně pozveme za koňmi během nadcházejícího víkendu. Od pátku 8. do neděle 10. srpna probíhá v Ptýrově u Mnichova Hradiště mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů. Chybět nebude mj. několik účastníků evropského šampionátu těchto věkových kategorií, a tak zajisté půjde o skvělou podívanou. Podrobnosti najdete na www.farmaptyrov.cz. 

Ve stejné dny se pak uskuteční v Bratislavě oficiální mezinárodní závody kategorie CSIO3*, kde bude v pátečním Poháru národů startovat i kompletní český tým. Vrcholem se pak stane nedělní Grand Prix, jež se letos pojede již po devětačtyřicáté. Více informací o programu se dozvíte na www.csio.sk.

Pokud tedy ještě nemáte na víkend program, neváhejte a přijeďte podpořit naše nejlepší parkurové jezdce osobně – jak na Ptýrov, tak do Bratislavy. Každopádně si nezapomeňte opět příští čtvrtek naladit Jezdecký magazín EquiTV, který vám v souhrnu přinese vše podstatné, co se na uvedených kolbištích odehrálo! Na viděnou!

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳04.05. ⏰13:00 dostihy Most ▶️
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno ▶️
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle ▶️
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE