EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 18. září 2014

reklama

Dnešní Jezdecký magazín EquiTV bude hodně pestrý. Nejprve se podíváme na Český skokový pohár do Olomouce. Poté zůstaneme ještě chvíli na Moravě a zavedeme vás na mistrovství ČR v reiningu. Do třetice navštívíme pražské mistrovství ČR v paravoltiži.

18.09.2014 19:00  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner
banner

Český skokový pohár se pomalu ale jistě blíží do finále! Ve dnech 12. – 14. srpna měl na programu předposlední kvalifikační kolo, které se konalo v areálu Equine Sport Centra v Olomouci, přestože šlo o Velkou cenu Opavy. Navíc se rozdělovaly body i za zrušené závody v Ostravě.

Náhradní soutěž za zrušenou Velkou cenu Ostravy proběhla v sobotu a pouze dva jezdci dokončili její základní kolo bezchybně. Jako první se to podařilo Kateřině Kubrické, která s Šejnou 1 předvedla velmi pěkný a plynulý parkur. V závěru soutěže pak bezchybný výkon předvedl ještě Josef Pařenica, avšak v sedle nepohárové Calledy. Přednost dal totiž Sarah Sun, ale s ní třikrát chyboval. To jezdce muselo hodně mrzet, jelikož si stále držel velkou šanci na postup do finálové čtveřice. Ve finále však Josef Pařenica s Calledou udělal jednu chybu, která ho odsunula až na 8. pozici, tudíž by bodový příděl ani v tomto případě nebyl příliš vysoký. Naopak velmi dobře si s finálovým parkurem poradil Aleš Opatrný s Curley Sue. Dokončil jej bez penalizace v čase 33,34 sec., což bylo o více jak 11 sekund rychleji, než v případě vítězky celé soutěže.Tou se stala již zmiňovaná Kateřina Kubrická s Šejnou 1, jelikož se jí jako jediné podařilo dokončit obě dvě části soutěže bez chyby. 

Prvním nedělním vrcholem bylo dílčí finále Equiservis Amateur Tour, v němž 7 dvojic postupovalo po precizně odjetém základním kole do rozeskakování. V něm zopakovali pouze dva jezdci se svými koňmi jízdu bez bodového zatížení, a tak o pořadí mezi nimi rozhodl čas. Ten měl o něco horší Libor Bittner s Cypřišem. Daniela Potyszová s Dorotheou svého největšího soupeře překonala o více jak 3 sekundy a zaslouženě si připsala nejvíce bodů do celoročního žebříčku. Oba dva zmínění jezdci si ovšem s jistotou zajistili hořovické finále pro nejlepší dvacítku. V Czech Junior Cupu se zcela poprvé radovala z prvenství Denisa Menšíková s Eliotem 5, která předvedla velmi pěknou jízdu nejen v základním kole, ale také v rozeskakování.  Tam navíc jako jediná nechybovala a zaslouženě zvítězila. I tato jezdkyně má jisté finále v Hořovicích, neboť je nyní v mladší kategorii jezdců na čtvrté příčce. 

Pojďme se však již věnovat absolutnímu vrcholu celých závodů – Velké ceně Opavy. Z 30 dvojic postupovalo do finále jako obvykle 10 nejlepších, ale hned sedm si neslo 4bodové zatížení za jednu chybu. Ve chvíli, kdy poslední tři jezdci nastupovali na start, tak věděli, že mají náskok hned dvou chyb, jelikož všichni jejich předchůdci neprošli čistě ani finálovým parkurem. Josef Kincl s Cascarem naopak potvrdil svoji formu a dokončil i napodruhé bez shození. Lehce tak dostal pod tlak své dva zbývající konkurenty, byť Kinclův čas nepatřil mezi ty nejrychlejší. Předposlední startující Marek Klus s Al Camberem bohužel jednou chyboval a odsunul se tak na průběžné druhé místo. Věděl však, že finišmanem je Aleš Opatrný, který chyby dělá jen málokdy a navíc bývá hodně rychlý.

Současná česká skoková jednička opět potvrdila své kvality a Opatrný v sedle Acovara nejen, že neinkasoval žádný trestný bod, ale navíc byl o více jak 7 sekund rychlejší, než Josef Kincl s Cascarem. V elitní čtveřici po předposledním kvalifikačním kole Českého skokového poháru figuruje s velkým náskokem Aleš Opatrný, který má 81 bodů. Následují za ním Jiří Skřivan se 47 body, dále Zdeněk Hruška se 46 body a Josef Pařenica se 45 body. Jezdcům se do finále počítá pouze nejlepších šest výsledků, a právě u některých došlo již ke škrtání. Marek Klus má na svém kontě zatím 40 bodů, avšak zapsané má pouze čtyři výsledky. Případný hořovický příděl bodů se mu tak bude počítat celý. Poslední kolo je navíc zvýhodněno vyšším bodovým ziskem, a tak si i tento jezdec stále drží šance na finálovou účast – podobně jako s 39 body Deinisa Bittnerová a ještě někteří další jezdci. Hořovické závody tak slibují opravdu napínavou podívanou!

Mistrovství České republiky 2014 v reiningu hostil ve dnech 13. a 14. září Paint Western Riding Club v Kozlovicích nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. 

V soutěži mládeže se závěrečné druhé kolo vydařilo nejvíce Dianě Uldrichové s Give Me The Gun, ale přesto to nestačilo na Brendu Lesniczákovou, která s koněm Ima Lil Pepto měla výrazný náskok z úvodní části soutěže, v níž si vysloužila 210 bodů. Celkových 417 bodů za obě kola jí na mistrovský titul stačilo. 

Soutěžní kategorie junior se dle názvosloví netýká jezdců, ale koní, s nimiž v řadě případů startovali již velmi zkušení jezdci. Lehký náskok ze soboty si nedokázal neudržet Miroslav Doležal s Got Two Lov U reprezentující Ranch Happy Hour v Krakovanech a kvůli pár drobným chybám se propadl na stříbrnou příčku. Z prvenství se tak radoval domácí Marián Štíhel v sedle SK Whizchic. Miroslav Doležal se ovšem dočkal vítězství v nejobsazenější kategorii „amatér“. S uvedeným koněm Got Two Lov U dokonce dosáhl v druhém kole na vůbec nejvyšší skóre 215 bodů a s celkovými 428 body zaslouženě získal zlatou medaili. Navíc byl i členem vítězného družstva Ranche Happy Hour.

V hlavní soutěži seniorských jezdců se na start postavilo 11 dvojic. Těsně pod stupni vítězů zůstali Klára Šalková s SK Chic Angel a Antonín Solanský s koněm Charlie Rooster Lynx. Oba dva jezdci přitom měli reálné šance na medaili. Napodruhé ovšem jejich výkony nebyly stoprocentní a shodně si po dvou dnech připsali 413,5 bodu, což stačilo na dělený čtvrtý řádek výsledkové listiny. Díky skvělému druhému kolu nakonec získal bronz Jonáš Bujnoch se Sauli Jay Happy. O zlato bojovala obhájkyně titulu Helena Gritzbachová s SL Einstein Dun It a Karel Kubata s A Jac O Rima. Lehce navrch měl před druhým kolem Kubata, ale Helena Gritzbachová se nevzdávala a v součtu dosáhla 421,5 bodu, což bylo naprosto stejně, jako v případě jejího největšího soupeře. Následovat tak musela rozjížďka, kde bohužel zástupkyni něžného pohlaví hned v úvodu nevyšlo vše podle představ a s 208 body v tzv. „Run of“ skončila druhá za Karlem Kubatou s 211,5 body. – Vítěznou rozjížďku vás nyní necháme chvíli sledovat bez komentáře...

V pražských Modřanech se uskutečnilo ve dnech 13. a 14. září mistrovství České republiky v paravoltiži 2014. Vůbec poprvé se tak stalo na území hlavního města, a to díky organizátorům z Tělovýchovné jednoty Orion Praha. 

Mistrovských soutěží proběhlo sedm, z nichž pět bylo pro jednotlivce a dvě pro dvojice. Mezi ženami s mentálním handicapem obsadila pěkné třetí místo Petra Maláková, která dosáhla celkové známky 6,53 bodu. Sedmibodovou hranici překročila těsně o jednu desetinu Petra Vrátná, což jí stačilo na stříbro za Terezou Titěrovou. Ta v žádném ze tří kol nenašla s konečným výsledkem 7,52 bodu přemožitele. Muži s mentálním handicapem nedosahovali tak vysokých známek, jako ženy, ale zato se jednalo o napínavý souboj. Ten se tolik netýkal Sebastiána Lodina, který zejména kvůli nevydařené úvodní části nedosáhl na lepší než třetí místo. Zato Štěpán Švarc předváděl každým kolem lepší výsledky a v druhé části volné sestavy dosáhl na nejvyšší známku 7,38. Po zprůměrování všech výkonů se ovšem přece jen musel spokojit se stříbrem. Josef Kočí totiž získal 6,75 bodu, a to bylo o 15 setin více, než v případě vicemistra.

V kategorii s lehkým handicapem soutěžily jen ženy a všechny byly hodně vyrovnané. Konečné známky se pohybovaly mezi 6,11 a 6,90 body. Každá větší chyba tak znamenala ztrátu cenných pozic a pořadí se míchalo v jednotlivých částech i na nejvyšších příčkách. Tak např. třetí celkově umístěná Karolína Kuncová byla v 1. kole volné sestavy nejlepší, stejně jako stříbrná Tereza Chmelařová v 2. kole. Veronika Marečková si však hned v úvodní povinné sestavě vytvořila dostatečný náskok a mistrovský titul jí neunikl. Mezi zdravotně oslabenými se také výrazně známky nelišily. S rozdílem pouhých 6 setin bodu zůstalo třetí místo na Soňu Černíkovou, kterou nakonec předstihla Terezie Tůmová se 7,42 bodu. Z prvenství se ale radovala Markéta Černíková, která dosáhla na známku 7,63 bodu. Mistrovské klání sportovců s tělesným handicapem přineslo bronzovou medaili Michalu Obstovi, jenž tentokrát nestačil na své dvě soupeřky Jitku Váhalovou a Veroniku Písaříkovou. Jitka sice byla nejlepší v 1. kole volné sestavy, avšak Veronice vítězství přesto nakonec neuniklo a jistě měla velkou radost z několika dílčích známek od rozhodčích, jež přesahovaly číslovku 8. 

Velmi zajímavé byly soutěže dvojic. V kategorii s mentálním a tělesným handicapem se konečné známky lišily jen v řádech setin bodu, a tak se mistry mohli stát všechny tři zúčastněné dvojice. Trocha sportovního štěstí chyběla Sebastiánovi Lodinovi s Petrou Vrátnou, kteří jako jediní zůstali pod hranicí 6,5 bodu. Petru Mikuláštíkovou a Michala Obsta muselo mrzet zejména nevydařené první kolo. Volné sestavy totiž měli jednoznačně nejlepší. Přesto skončili druzí za Josefem Kočím a Veronikou Písaříkovou. Vůbec nejmenší bodový rozdíl mezi sebou měly ovšem dvojice s lehkým handicapem na druhém a třetím místě. Stříbro uniklo Anně Lubalové a Sofii Votavové o pouhopouhé 3 setiny bodu. Právě ty hovořily ve prospěch Petry Malákové a Štěpána Švarce. Výkony hodné mistrovského titulu se však podařilo předvést Markétě a Soně Černíkovým, jež s průměrnou známkou 6,39 bodu nechaly své soupeře za sebou o více jak 3 desetiny bodu. I když je kvalitní umístění pro účastníky samozřejmě důležité, není to to hlavní. Podstatné je, že se všichni paravoltižní cvičenci společně po roce potkali a mohli předvést to, co se na koních naučili.

V jihočeské Borové u Chvalšin probíhá ve dnech 19. – 21. září mistrovství České republiky ve všestrannosti juniorů a mladých jezdců. V pátek odpoledne jsou na programu úvodní drezury, v sobotu od 13.00 hodin čeká závodníky nejatraktivnější část, kterou je terénní zkouška a v neděli po 12. hodině přijde na řadu závěrečný parkur, který rozhodne o držitelích mistrovských titulů a medailí.

Svůj vrchol si ve stejných dnech odbude i Český drezurní pohár, jehož finálové závody hostí brněnský areál na Panské líše. Nejzajímavější bude nedělní program, kdy nejlepší čeští drezurní jezdci a koně předvedou volné sestavy na hudbu.

Jak už bývá zvykem, na všech zajímavých jezdeckých událostech nechybí kamera EquiTV a nejinak tomu bude i tentokrát. Pokud se tedy do Borové a do Brna nedostanete osobně, tak se těšte příští čtvrtek večer na náš Jezdecký magazín, v němž vám shrneme vše podstatné. Na viděnou!

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE