EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner

Aleš Opatrný ovládl VC Hořovic i finále SPČP 2013

reklama

Hlavní sportovní jezdeckou událostí předposledního zářijového víkendu bylo finále Skokového poháru České pojišťovny 2013, které se uskutečnilo v Hořovicích. Závodilo se tam již od úterý 17. září a celkem bylo k vidění bezmála 1100 startů!

26.09.2013 16:52  |  Pořad: Skoky  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner
banner

V sobotu proběhlo v rámci Velké ceny Hořovic poslední kvalifikační kolo parkurové extraligy. To mělo především nádech souboje dvou jezdců, Aleše Opatrného a Ludvíka Jandourka. Bojovali o poslední čtvrté postupové místo do nedělního velkého finále.

V teoretickém ohrožení byla ještě Lucie Poláková na prozatímní třetí pozici. Pokud by totiž Jandourek vyhrál a Opatrný výrazněji bodoval, mohla by se rázem ocitnout mimo finálovou čtveřici ona. Určitá nejistota jí nakonec donutila k sobotnímu startu, byť původně chtěla Carosovi šetřit síly na neděli. 

Na start Velké ceny na parkuru T* s výškou překážek 145 centimetrů se postavilo neobvykle mnoho dvojic, a to 57. Stavitel parkuru Klaus Holle však dobře odhadl startovní pole a jeho náročně postavenou trasu překonala sedmička jezdců bezchybně. 

Do finále postoupilo 15 nejlepších, a tak druhou šanci dostali i někteří jednou chybující. To ovšem nebyl případ zmiňovaného Jandourka. Ten chyboval, stejně jako mnozí další, ve trojskoku – a to konkrétně na jeho poslední části. A jelikož jeho čas nepatřil mezi ty nejrychlejší, předposlední skok kurzu definitivně ukončil jeho naděje na případný postup do finále. 

Doslova symbolicky jej mohla lepším výkonem vyřadit z patnáctky účastníků finálové části Velké ceny Hořovic Lucie Poláková. Ta ale po vyhodnocení situace skočila s Carosem jedničku a další pokračování vzdala. 

Jak se dalo očekávat, souboj o vítězství proběhl mezi jezdci, kteří si ze základního kola nenesli do finále žádné trestné body. Dlouho to vypadalo, že obdobně jako při pátečním sportovním vrcholu spadne vítězství do rukou slovenského jezdce. Marián Štangel s Badarcem zajeli rychlé a bezchybné finále, na které dokázal odpovědět jen Aleš Opatrný. 

Fantastickou jízdou s minimální délkou ujetých metrů se s Falcem Union dostal do cíle v absolutně nejlepším čase, a to s velkým náskokem. 

Finálovou neděli otevřelo vyvrcholení Equiservis Amateur Tour na parkuru s výškou 115 centimetrů.  Dvacet nejlepších jezdců z kvalifikací závodilo v soutěži s rozeskakováním, do něhož postoupilo šest bezchybných. Nejrychlejší čas v něm předvedl MVDr. René Finsterle s klisnou Eurou, který taktéž ovládl sobotní poslední malé finále.

V neděli se také uskutečnilo druhé kolo soutěže družstev KAP Jumping, do něhož se kvalifikovalo pět nejlepších týmů ze soboty.  Dvě družstva neobdržela po dvou kolech jediný trestný bod a došlo tak na rozeskakování. Nakonec se z výhry radoval tým Lucie Polákové, jehož členy byli dále Kamil Papoušek, Alexandr Baraldi a Kamila Kupcová. 

Dalším finále nedělního dne byl Kolowrat Junior Cup, v němž jezdci závodili ve dvou kategoriích. Dvě desítky nejúspěšnějších se postavily na start v oddělení A (do 15 let) a B (16 – 18 let). 

V mladší kategorii se o vítězství poprala šestice bezchybných a čistou i rychlou jízdu předvedla vedoucí jezdkyně žebříčku Francesca Kolowrat-Krakowská s Vorietou. 

V závěru však dokázala Denisa Vegrichtová zajet trasu parkuru ještě rychleji a svěřenkyně Vladimíra Mestenhausera s klisnou Jetta zvítězila. 

Ve starších jezdcích nechybovalo hned sedm finalistů, kteří tak útočili na celkové vítězství. Nechyběl mezi nimi ani nejvíce bodující jezdec Jiří Tměj. Ten však s Corsikou Mag Centrum dvakrát chyboval a skončil sedmý. 

Zato letošní mistrovská dvojice Anna Kellnerová a Curley Sue potvrdily, že bývají v rozeskakování opravdu hodně rychlé. Jako jediné dojely v čase pod 40 vteřin a s náskokem zvítězily. 

Nyní se ale již pojďme věnovat velkému finále Skokového poháru České pojišťovny se střídáním koní.

První kolo absolvovali jezdci se svými koňmi a vyzkoušeli si tak kurz od stavitele Klause Holleho, jehož si všichni po celou dobu závodů velmi chválili. Již od první jízdy Aleše Opatrného bylo patrné, že jezdec si hlídá nejen projev nad překážkami, ale taktéž se snaží šetřit každou vteřinu. 

V případě rovnosti bodů totiž rozhoduje o umístění čas, a to se nakonec také stalo. Aleš Opatrný dokázal zajet se svým koněm Casalem, s klisnou Kallisto Jiřího Skřivana i s Carosem Lucie Polákové bezchybně. 

S Mr. Voxem Agromarket H+B Jiřího Hrušky však na závěr jednou shodil a muselo se přihlédnout k dosaženým časům. Aleš Opatrný však od počátku počítal sekundy své i svých soupeřů a ihned po projetí cílem věděl, že mu to stačí pro zisk páté výhry Skokového poháru v jeho kariéře. 

Svým soupeřům Opatrný nepřipravil nic jednoduchého, neboť jeho kůň Casal byl nejobtížněji ovladatelným a pouze Jiří Skřivan, který ho sedlal při čtvrté jízdě, ho dokázal stejně jako jeho stálý jezdec provést trasou parkuru bezchybně. 

I tak s ním však měl plné ruce práce, zejména u východu z kolbiště, kdy mu výrazně pomohli hlasovým projevem diváci. Těch se sešly v ochozech téměř dva tisíce. Jiří Skřivan byl největším konkurentem Aleše Opatrného a stejně jako on chyboval pouze jednou.  

Jak sám prozradil, s Carosem přišlo shození na nejméně očekávaném skoku. To ho připravilo o výhru, neboť v součtu všech jízd měl Jiří Skřivan více jak o sedm vteřin delší čas. 

Pro třetí příčku si dojel Jiří Hruška. Ten hodně litoval úvodní jízdy, kdy se svým koněm Mr. Voxem Agromarket H+B hned dvakrát chyboval. Stejného výsledku dosáhl s nejproblematičtějším Casalem a 16 trestných bodů mu i zůstalo celkově, neboť se zbývajícími koňmi již nechyboval. 

Nejvíce problémů přivodil Casal nakonec čtvrté Lucii Polákové. Stejně jako ostatní měla v jeho sedle potíže s voděním v obratech a bohužel se jí ho nepodařilo napoprvé navést do dvojskoku. Opětovný nájezd jí stál ztrátu času i trestné body, kterých nakonec nasbírala jedenáct. Se zbylou trojicí koní vždy předvedla výkon s jednou chybou. 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
SO⏳04.05. ⏰00:00 dostihy Most  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE