EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Skřivan po výhře ve VC Plzně ve vedení SPČP 2013

reklama

Skokový pohár České pojišťovny se pomalu, ale jistě blíží ke svému závěru. V neděli 1. září proběhlo v Plzni předposlední kvalifikační kolo a my vám v dnešní reportáži prozradíme, kdo si upevnil, nebo naopak oslabil šance na postup do finále...

04.09.2013 21:46  |  Pořad: Skoky  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Ještě chvíli vás ovšem budeme napínat a nejprve vám ukážeme, komu se dařilo v rámcových seriálech pro amatérské jezdce a pro juniory. 

V Equiservis Amateur Tour postoupilo do rozeskakování pět dvojic a shodou okolností všechny startovaly při základní části až v závěru soutěže. První, kdo zopakoval bezchybný výkon, byla Diana Zajíčková s Viktorem 4. Jejich čas byl 34,63, a to byla laťka postavená hodně vysoko.

Přesto se na vedoucí pozici dlouho neudržela, neboť hned po ní jí překonala o necelé 4 desetiny sekundy Jana Valdmanová s koněm Le Roi 1.

Jako předposlední se představila Kristýna Zajícová na Bezarovi. I v jejich případě diváci mohli sledovat precizní jízdu. Tentokrát ovšem byla o poznání pomalejší – konkrétně o 4 vteřiny.

Na konečném pořadí již mohla něco změnit pouze Markéta Váňová s devítiletým valachem jménem Cesium. Závěrečná jízda se jim bohužel nevyvedla a zastavení hned na druhé překážce jim vyneslo nakonec 14 trestných bodů.

V Kolowrat Junior Cupu to dlouho vypadalo, že na rozeskakování ani nedojde. První čistý výkon předvedla totiž až sedmá startující z celkových jedenácti – Jana Kovářová s Autonomem. Posléze se to ještě povedlo Danielovi Uleščenkovi s Moon Rayem a Francesce Kolowrat-Krakovské s Tarolou D. 

V tomto pořadí dvojice nastoupily do rozhodující části soutěže. V ní bohužel Jana Kovářová v sedle Autonoma jednou pobořila překážku a musela tedy čekat, jak se předvedou její dva soupeři. 

Daniel Uleščenko dovedl Moon Raye do cíle bez jediného trestného bodu v čase 42,40. To byla tedy vhozená rukavice pro Francescu Kolowrat-Krakovskou, která věděla, že pokud chce zvítězit, musí jet nejen precizně, ale i rychle. 

Nakonec se jí to podařilo a s Tarolou D dosáhla výborného času 38,14. Mohla se radovat jak z vítězství s Tarolou, tak ze 4. a 5. pozice s klisnou Vorietou a hřebcem Canonem. Tři dekorovaná a finančně dotovaná umístění byla pouze zlatou tečkou za velmi vydařeným víkendem pro tuto jezdkyni, a tak jsme se jí zeptali na její bezprostřední dojmy a hodnocení. 

A nyní se již pojďme podívat na finále hlavní soutěže – Velké ceny Plzně. Ta byla vůbec poslední soutěží zařazenou do Skokového poháru České pojišťovny, která se jela na stupni obtížnosti T** - tedy s výškou překážek 150 centimetrů. Velká cena Hořovic, která bude v sobotu 21. září předcházet nedělnímu velkému finále pro nejlepší 4 jezdce se střídáním koní, totiž bude mít o hvězdičku, a tudíž o 5 centimetrů, nižší úroveň.

Z 25 účastníků jich 20 bojovalo o velmi důležité body do pohárového žebříčku. Pět startujících totiž mělo v soutěži dva koně. Dva elitní jezdci přitom na startovní listině chyběli. Jiří Hruška i Zdeněk Žíla totiž měli ještě před tímto 10. kvalifikačním kolem takový počet bodů, že je nikdo z postupových příček nemohl sesadit. Oba dva si tak ušetřili téměř 500 kilometrů dlouhou cestu do Plzně z Opavy – Kateřinek či Chotěbuzi, kde mají své domovské stáje. 

Zdeněk Žíla navíc krátce před plzeňským závodem oznámil, že se finále v Hořovicích nezúčastní. Tím udělal radost Alešovi Opatrnému. Ten byl totiž první tzv. pod čarou. Rázem tak pro něj 17bodové manko na čtvrtého prozatímního finalistu Jiřího Skřivana nevypadalo tak velké, jako před tím – byť by si za prvenství mohl odvést z Plzně 18 bodů. 

Opatrný v sedle pohárového Casala byl prvním z trojice jezdců postupujících do finále pro 10 nejlepších s nulou. Zbývajících sedm si neslo zátěž 4 trestnými body a kromě Barbory Vojtkové všichni chybovali na závěrečném dvojskoku. 

Celkově na této překážce zaváhalo v základní části nejméně jednou hned 15 účastníků! Jistě si proto všichni oddychli, že nebyla zařazena do finálového kurzu. A ten hned první účastník – Jiří Papoušek s Cornadou-K  překonal bez dalšího bodového zatížení. 

Ondřej Potluka s Land Masterem byl penalizován hned dvakrát a po dvou chybách si připsali i Lucie Poláková s Carosem nebo Ladislav Arient s Fenixem Bono. 

Plzeňští příznivci parkurového skákání jistě drželi nejvíce pěsti domácí Michale Roubalové s Cortésem. Jak vidno to ale nestačilo, neboť dvojice shodila tři překážky, a to ji zařadilo na konec průběžné výsledkové listiny finále.

Naděje na výraznější úspěch Barbory Vojtkové s Carusem Medimade překazilo zastavení na oxeru s číslem 3, k němuž přibyly ještě 4 trestné body za chybu na dvojskoku a 2 za překročení časového limitu. 

Druhého finálového výkonu bez penalizace se tak diváci dočkali až v podání Jiřího Skřivana s klisnou Kallisto, s níž se čerstvě vrátil z mistrovství Evropy v dánském Herningu. O to víc jej nyní musela mrzet chyba v základní části, neboť po něm již následovala trojice bezchybných.

Jak se ale záhy ukázalo, až tak velkou váhu to nemělo. Jaroslav Jindra s Ascobarem poslal k zemi horní břevno kolmého skoku s číslem 5. Ludvík Jandourek s Vigem si připsal první trestné body již o překážku dříve a další přidal ještě na sedmičce. Nebýt těchto dvou chyb by se přitom mohl radovat z prvenství, neboť jeho čas byl ze všech nejrychlejší. 

Z pozice lídra odstartoval jako poslední Aleš Opatrný a Casalem I. Horší start si však jistě nedokázal představit. Casal totiž při nájezdu na první skok znepozorněl. Po usměrnění jezdcem mu již odskok nevycházel a došlo k zaváhání. Opatrný pohotově zareagoval tím, že svého svěřence na místě otočil s vírou, že neprojel startovní fotobuňkou. Opak však byl pravdou a po další chybě se dokonce propadl až na pátou pozici. Vítězem se tedy stal Jiří Skřivan s Kallisto.

Průběžné pořadí před posledními pohárovými závody v Hořovicích je tedy následující. Vede Jiří Skřivan se 73 body, za ním je na druhém řádku Jiří Hruška se 71 body, třetí je díky 63 bodům Lucie Poláková a čtvrtý prozatím Zdeněk Žíla, který má o 5 bodů méně. 

Na pozici Zdeňka Žíly se v případě jeho finálové neúčasti může posunout v první řadě Aleš Opatrný – aktuálně s 51 body a teoretické šance si stále drží Ludvík Jandourek. Pokud by vyhrál Velkou cenu Hořovic a získal po vyškrtnutí horšího výsledku 17 bodů, dotáhl by Lucii Polákovou – tedy samozřejmě v případě, že by ona nebodovala vůbec. 

Tolik tedy předběžných propočtů a spekulací. Jak to celé dopadne, to můžete vidět na vlastní oči 21. a 22. září v Hořovicích na Berounsku.

Celou finálovou jízdu Jiřího Skřivana a Kallisto si můžete prohlédnout ZDE:

 

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
SO⏳04.05. ⏰00:00 dostihy Most  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE