EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner

Matějka vyhrál finále Skokového poháru ČP 2012

reklama

Skokový pohár ČP 2012 je již minulostí. V jedenáctileté historii tohoto seriálu se jednalo o jeden z nejvíce napínavých ročníků, kdy se až do samotného konce nevědělo, kdo bude mezi finalisty. Pomyslným černým koněm se stal Martin Matějka...

11.10.2012 08:27  |  Pořad: Skoky  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

...který po nevydařené sobotní Velké ceně dokonce z Hořovic odjel a dlouho nechtěl uvěřit tomu, že do finále postoupil. Možná již víte, jak to celé dopadlo, nic méně – v dnešní reportáži vám ukážeme nejen průběh poslední kvalifikace a samotného finále Skokového poháru. Podíváme se též krátce na finále obou rámcových seriálů.

Vezmeme to však popořadě. – Do Velké ceny na stupni obtížnosti T s jednou hvězdou nastoupilo 64 dvojic, což se dá považovat za rekordní počet. Do finálové části soutěže tak postupovalo nikoliv 10 nejlepších dvojic z kola základního, jak bývá zvykem, ale hned 15 – případně všichni bezchybní.

S nulou na bodovém kontě dokončila hned první startující Barbora Tomanová s Careful Franz Josefem. Po její precizní jízdě se rakouský stavitel rozhodl oficiální délku dráhy zkrátit ze 490 na 470 metrů, což znamenalo změnu stanoveného času ze 79 na 76 sekund a soutěž se rázem stala výrazně napínavější.

Hned další dvě dvojice – Jaroslav Jindra s Ascobarem a Ludvík Jandourek s Casiem Karsit na to doplatily, jelikož dokončily bez chyb na překážkách, ovšem s jedním trestným bodem za čas. Nakonec se mezi finálovou patnáctku probojovalo osm soutěžících s čistým štítem, pět s lehkou penalizací kvůli překročení času a dvě s jedním shozením.

Aleš Opatrný se Zandirem byli prvními z těch, kteří měli možnost zopakovat výkon bez bodového zatížení, a to se jim také podařilo. Pro ostatní soupeře postavili laťku vysoko i díky slušnému času 51,37.

Skvěle se dařilo i Jaroslavu Jindrovi s Ascobarem. Taktéž projel finálovým kurzem, aniž by při tom inkasoval jediný trestný bod – a o to více jej musel mrzet ten jen bodík ze základního parkuru. Podobně dopadl i Ludvík Jandourek s Casiem Karsit a tito dva jezdci obsadili třetí, resp. čtvrtou pozici.

Na druhé místo odsunula Aleše Opatrného se Zandirem Barbora Tomanová. Ta opět předvedla s Careful Franz Josefem naprosto perfektní výkon a jako jediná pokořila hranici 50 sekund, čím si zasloužila prvenství. I když si připsala 23 bodů do pohárového žebříčku, jelikož před tím žádné nezískala, netýkaly se jí rychlé propočty následující ihned po skončení závodu.

Z nich vyplynulo, že finalisty se mohou stát Hana Pokorná, Jiří Luža, Jiří Skřivan a Jiří Hruška. První dva jmenovaní se ovšem záhy vyslovili, že do finále nenastoupí a tak zbývající místa zaplnili náhradníci Aleš Opatrný a Martin Matějka.

Od extraligového seriálu si na chvíli odpočineme a podíváme se, jak dopadly seriály Equiservis Amateur Tour a Kolowrat Junior Cup. Dvacítka nejlepších amatérských jezdců z kvalifikací se postavila na start soutěže stupně L* již v 8.00 hodin ráno. Do rozeskakování postoupilo šest jezdců a koní, a v něm si nulu udrželi tři. Toto je jízda Hany Szádovské s Malinou 2, která dosáhla vůbec nejlepšího času. Těsně za ní skončila s rozdílem zhruba půl sekundy Lucie Balhárková s Feminou 1, jež dosáhla vůbec nejlepšího výsledku v kole základním. Krátce se též můžete podívat na výkon Jany Valdmanové s valachem Le Roi 1.

Napínavou podívanou nabídlo taktéž finále Kolowrat Junior Cupu pro jezdce do 18 let. V kategorii A do 15 let dosáhly na dvojnásobnou nulu čtyři jezdkyně. Díky nejkratšímu času zvítězila Hana Dostálová s Andromedou, něco málo přes jednu sekundu na ní ztrácela Klára Kocumová s Lancerem a velmi podobné rozestupy měly Antonia Sabathilová s Antalií a Nina Kaločová s Ebony.

Zatímco mladší skupina jezdců závodila na obtížnosti L**, junioři v kategorii B ve věku od 15 do 18 let měli připraven parkur o stupeň vyšší. Nebýt lehkého zaváhání ve finálové části, dosáhla by na prvenství Anna Kellnerová s Kashmirem Casadro. Takto na ní zbyla jen čtvrtá pozice.

Ještě před ní totiž dokončila podruhé bez penalizace Andrea Halíková s klisnou Wyoming 1. Dlouho se ovšem z vedoucí pozice neradovala, jelikož předposlední startující Ondřej Málek s Cornilsem byl o více jak tři sekundy rychlejší. Čekalo se pak již jen na to, jak se bude dařit Janě Kovářové s Autonomem. A i když jsme mohli vidět další pěkný výsledek, stačil jen na druhé místo.

Pojďme se však již věnovat velkému finále Skokového poháru České pojišťovny! Nejprve každý s finalistů odstartoval se svým koněm a jediným, kdo chyboval, byl Jiří Hruška s Mr. Voxem Agromarket H+B. Ten otevíral i kolo druhé – a to s klisnou Kallisto. Tentokrát zaváhal dvakrát a po 8 trestných bodech si odnesli i další dva jezdci – Aleš Opatrný s Mr. Voxem a Martin Matějka se Zandirem. Do vedení se tudíž dostal Jiří Skřivan, jelikož s Kar Karem MM inkasoval jen 4 trestné body za jedno shození.

Třetí kolo dopadlo o mnoho lépe pro všechny ostatní než pro Jiřího Skřivana. Ten se o pozici lídra připravil dvěma chybami se Zandirem. Jeho konkurenti dokončili bez penalizace a Martin Matějka věděl, že pokud chce nadále pomýšlet na vítězství, nesmí zaváhat v posledním kole s Kallisto ani jednou. To se mu podařilo, a přestože Jiří Skřivan s Mr. Voxem Agromarket H+B dokončil taktéž s nulou, bodové zatížení z předešlých kol mu na lepší než druhé místo naděje nedávalo.

Jiřímu Hruškovi se do závěrečné části nechtělo ani nastupovat. Věděl totiž, že lépe jak čtvrtý velmi pravděpodobně neskončí. I když se nechal přesvědčit, dál než ke druhé překážce se nedostal a po zastavení Zandira pokračování vzdal.

Vše tedy záleželo na Alešovi Opatrném s Kar Karem MM. Většina přítomných byla přesvědčena, že si Aleš dokáže s koněm Martina Matějky dojet až pro vítězství. Pak ale přišla chyba na prvním skoku trojkombinace a o vítězi bylo jasno. Aleš Opatrný ovšem bojoval dál alespoň o druhé místo. Toho dosáhl tím, že si další zaváhání nedovolil a dokončil v dostatečně svižném tempu, aby součet časů ze všech kol byl nižší, než v případě Jiřího Skřivana.

To byl tedy průběh finálových závodů Skokového poháru České pojišťovny 2012. Jedenáctý ročník tohoto extraligového seriálu se skutečně vydařil a my se již můžeme těšit, co nového si pořadatelé připraví na rok 2013.

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
SO⏳04.05. ⏰00:00 dostihy Most  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE